Visserbootje Libische zee
Kreta Discovery
Sougia ]
Taverne Rebetiko Lotos Beach
In het Zuid-westen van Kreta aan de Libische zee, ligt het dorpje Sougia. Overdag is het er heerlijk rustig, maar in de avond is het wat drukker door de wandelaars die langs de zuidkust lopen en hier een nacht blijven slapen. De accomodaties en de tavernes hebben een goede reputatie. De sfeer kan ik niet uitleggen die moet je zelf voelen, wij komen al jaren in Sougia. Hier kom je echt tot rust en kan men volledig onthaasten. Sougia is te bereiken met de auto, ferry en met de bus vanuit Chania. In de zomer gaat er 4 x per dag een bus naar Sougia, en vanuit Sougia 3 x per dag een bus naar Chania. Buskaartje € 7,80 enkele reis. Men kan zich met de bus naar het beginpunt van de Agia Irini kloof laten brengen en dan teruglopen naar Sougia, toegang tot de kloof kost € 2,00, in de kloof is er de mogelijkheid om water te tappen. Aan het eind van de kloof kom je een taverne tegen, daar hebben ze heerlijke jus d’orange, ook kan men er wat eten, vervolgens doorlopen naar Sougia. Ook de wandeling door de Samariakloof is vanuit Sougia mogelijk, s’morgensvroeg de eerste bus om 07:00 uur naar Chania nemen, uitstappen in Omalos waar de kloof (16 km) begint. Aan het eind van de wandeling in Agia Roumeli kan men met de ferry weer terug naar Sougia.
Taverne  Kyma Café Lotos De hoofdstraat Haven van Sougia Strand van Lissos Wandeling Sougia - Lissos Café Lotos Ekklisia Agia Irini Ekklisia Agia Irini
Sougia - Lissos Beginpunt (E4 route) is het haventje van Sougia, helemaal doorlopen tot het eind en dan rechtsaf om de rots de kloof in. Het eerste gedeelte is wat klimmen, maar het is allemaal goed te doen. Let ook op de steenmannetjes, dit zijn een soort gidsen. Op een gegeven moment schijnt men niet verder te kunnen in de kloof, aan de linkerzijde is een soor natuurlijk trap, ga hier omhoog en men komt op een plateau met een vals plat, het pad gewoon volgen tot men op Lissos kijkt, vervolgens afdalen naar beneden. Bezoek in Lissos ook de tempel van Esklepios en het kerkje Ekklsia Agios Kirikos, hier kan men ook water tappen. Men kan dezelfde route teruglopen of met het bootje van Yannis terug, wel eerst even bespreken met Yannis. Ook kan men de E4 route verder volgen en doorlopen naar Paleochora. Duur van de wandeling heen Sougia- Lissos is ongeveer 2,5 uur.
Taverne Sea Side Ekklisia Agios Kirikos Hotel Lotos Agia Irini
Agia Irini